door: Daniëlle Roelands-Fransen en Marije van Mannekes | 11 november 2020 | Wet- en regelgeving
Milieuvriendelijke auto’s van allerlei soorten en maten zijn steeds vaker zichtbaar in het straatbeeld. Om nog meer autorijders te verleiden over te stappen naar zo’n toekomstbestending model en daarmee op den duur de luchtkwaliteit in de steden te verbeteren, heeft de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat deze zomer een wetsvoorstel gedaan tot wijziging van de Gemeentewet. De beoogde wijziging maakt het voor gemeenten mogelijk om te differentiëren in parkeertarieven op grond van de uitlaatemissies van voertuigen. Beoogd wordt om het aantrekkelijker te maken om met een emissieloos voertuig te parkeren. In dit verband is ook een recente Kamerbrief relevant, waarin de minister van Infrastructuur en Waterstaat breder ingaat op duurzame mobiliteitsinitiatieven. Beiden worden in dit blog besproken. (meer…)
door: Roelof Reinders en Marije van Mannekes | 20 januari 2020 | Wet- en regelgeving
Met de jaarwisseling nog vers in het geheugen besteden wij in dit blog aandacht aan een aantal landelijke fiscale regels die per 2020 zijn gaan gelden op het gebied van mobiliteit. Vanaf 1 januari 2020 beoogt de regeling voor de ‘fiets van de zaak’ meer werknemers uit de auto te krijgen. Bovendien wordt de aanschaf van elektrische busjes voor doelgroepenvervoer fiscaal aantrekkelijker. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zet hiermee (verder) in op duurzaam vervoer in 2020. (meer…)
door: Aart Jan van der Ven en Marije van Mannekes | 17 december 2019 | Wet- en regelgeving
Nederland staat voor een grote transitieopgave in de mobiliteit. Als het aan het kabinet ligt, wordt elektrisch rijden het nieuwe normaal. Met het stijgende aantal elektrische auto’s op de Nederlandse wegen neemt ook de vraag naar oplaadpunten toe. Als gevolg van de tweede herziening van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD III, zoals vastgesteld op 10 juli 2018) dienen lidstaten hun bouwvoorschriften aan te passen ter ondersteuning van de uitrol van laadinfrastructuur op parkeerterreinen bij woning- en utiliteitsbouw. Deze voorschriften dienen uiterlijk 10 maart 2020 geïmplementeerd te zijn. Nu deze datum al snel dichterbij komt en de resultaten van de consultatiefase van het besluit tot wijziging van het Bouwbesluit 2012 inmiddels bekend zijn, staan wij in dit blog nog eens stil bij de belangrijkste laadinfrastructuur-verplichtingen uit de richtlijn. (meer…)
door: Aart Jan van der Ven en Marije van Mannekes | 24 juli 2019 | Wet- en regelgeving
Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40% van het energieverbruik en 36% van de CO2-uitstoot in Europa. Daarmee spelen gebouwen een grote rol in het toekomstige energie- en klimaatbeleid. De tweede herziening van de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD III) heeft als doel de energie-efficiëntie van gebouwen te verbeteren en brengt voor de lidstaten een aantal verplichtingen met zich mee, die uiterlijk 10 maart 2020 volledig geïmplementeerd moeten zijn. Dit heeft wijzigingen in het Bouwbesluit 2012 tot gevolg. In dit blog bespreken wij een aantal maatregelen uit EPBD III die met het wijzigingsbesluit geïmplementeerd worden. (meer…)
door: Marije van Mannekes en Aart Jan van der Ven | 12 juli 2019 | Nieuws
Wij Nederlanders reizen steeds vaker. Voor onze vrije tijd, maar minstens zoveel voor ons werk. Al die verplaatsingen hebben grote invloed op ons leefmilieu. Door niet of minder te reizen en door voor de schoonste vorm van vervoer te kiezen, verduurzamen we ons reisgedrag en verminderen we de CO2-uitstoot die al deze mobiliteitsbewegingen veroorzaken. Het Klimaatakkoord zet in op maatregelen die zich richten op het verminderen van zakelijke kilometers, ontmoedigend parkeerbeleid, fiscale regelingen, Mobility as a Service en aandacht voor de fiets. Hoe schetst het Klimaatakkoord het personenvervoer van de toekomst? Wij praten u bij. (meer…)