door: Aart Jan van der Ven en Rieneke Jager | 24 april 2020 | Nieuws
Extreme weersomstandigheden komen steeds vaker voor. Dat leidt ertoe dat Nederland steeds vaker te maken zal krijgen met wateroverlast, maar ook met extreme hitte en droogte. Om de gevolgen van wateroverlast en extreme droogte te beperken worden op lokaal-, regionaal- en netwerkniveau diverse maatregelen getroffen. Het Rijk biedt op nationaal niveau een aantal hulpmiddelen om het proces van uitvoering van de maatregelen te intensiveren en te versnellen. Eén van deze hulpmiddelen wordt geboden in de vorm van de impulsregeling klimaatadaptatie. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat geeft in een Kamerbrief van 20 april 2020 duidelijkheid over de invulling van deze impulsregeling. (meer…)
door: Aart Jan van der Ven en Marije van Mannekes | 12 november 2019 | Wet- en regelgeving
Het klimaat verandert. Op steeds meer plekken in de wereld hebben we te maken met extremer en minder voorspelbaar weer. Daarbij speelt vaak het probleem van teveel of juist te weinig water. Het versterken van de weerbaarheid tegen klimaatverandering en specifiek het thema water, krijgt in Nederland grote aandacht. Daarbij werken we ook in toenemende mate internationaal samen. Minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) bespreekt in haar Kamerbrief van 6 november 2019 de laatste stand van zaken met betrekking tot water. Wij updaten u daar waar het gaat om de onderwerpen bescherming tegen overstromingen, klimaatadaptatie en mondiale inspanningen. (meer…)
door: Aart Jan van der Ven en Marije van Mannekes | 16 juli 2019 | Nieuws
Door klimaatverandering neemt de kans op overstromingen, wateroverlast, hitte en droogte toe. Dit maakt klimaatadaptatie – de ruimtelijke maatregelen om de gevolgen van de klimaatverandering zoveel mogelijk te beteugelen – tot een urgente opgave. Ook in het recent bekendgemaakte ontwerp van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) is klimaatadaptatie een belangrijk uitgangspunt voor (toekomstig) ruimtelijk beleid. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) benadrukt dat niet alleen de overheid, maar ook burgers en bedrijven een verantwoordelijkheid hebben op dit punt. De grote gevolgen van klimaatverandering voor de landbouwsector verdienen echter extra overheidsaandacht. (meer…)
door: Aart Jan van der Ven en Marije van Mannekes | 13 juni 2019 | Wet- en regelgeving
Ondergelopen straten, kelders en weilanden. Als we niet oppassen wordt dat in Nederland straks misschien wel vaker realiteit dan we willen. Klimaatverandering heeft onmiskenbaar gevolgen voor onze waterhuishouding. De stijging van de gemiddelde temperatuur brengt extremer weer met zich mee, waarbij hevige neerslag en periodes van droogte en hitte elkaar afwisselen. Om de gevolgen daarvan te beteugelen zijn op korte termijn veel ruimtelijke maatregelen nodig, die we aanduiden als klimaatadaptatie. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) hoopt deze maatregelen een impuls te geven door gemeenten, provincies en waterschappen tijdelijk middelen beschikbaar te stellen uit het Deltafonds. Daarvoor diende zij op 27 mei 2019 een voorstel in tot aanpassing van de Waterwet. (meer…)
door: Aart Jan van der Ven en Marije van Mannekes | 25 april 2019 | Nieuws
De één na warmste en recordzonnige Pasen was afgelopen weekend een feit. Gaan we weer net zo’n droge zomer tegemoet als in 2018? Met alle gevolgen van dien voor de grondwaterstand, de natuur, de landbouw en de transportketen? Naar aanleiding van de toen geleden (economische) schade én om in de toekomst beter voorbereid te zijn op een lange droogteperiode, richtte minister van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de Beleidstafel Droogte op. Recentelijk informeerde zij de Kamer over de eerste bevindingen van deze Beleidstafel. Verschillende maatregelen passeren daarin de revue. En voor de financiering ervan trekt de minister €7 miljoen uit. (meer…)